Lening op afbetaling: zwarte lijst

De zwarte lijst is het BKR van België. Het is een lijst die is opgesteld bij de kredietcentrale van de Nationale Bank in België, voor mensen met betalingsproblemen. Wanbetalers is een groot woord, maar dat is wel hoe de Belgische Nationale Bank over deze mensen denkt.

Zwarte lijst voor de lening op afbetaling

Meer dan 350.000 consumenten staan in België op deze zwarte lijst. Het zijn mensen die betalingsproblemen hebben, een loonbeslag hebben of waarbij de bank dreigt met een executieverkoop van het huis. Dat is zeker niet niks. Je komt op deze zwarte lijst te staan als je je rekeningen (bijvoorbeeld je hypothecaire aflossing) niet op tijd, of onvolledig terugbetaald. Ook via verzekeraars kun je op deze zwarte lijst terechtkomen. Als je hier eenmaal op staat, kan het zijn dat de banken geen lening meer aan jou willen verstrekken, of dat de verzekeraar geen verzekering meer met jou wil afsluiten. Zij zullen altijd toetsen of je op zo’n dergelijke lijst staat als je een verzekering of een lening aanvraagt.

In Nederland is hiervoor het BKR. Wil je in Nederland geld lenen zonder BKR? Dat is in sommige gevallen mogelijk. Of je in België geld kan lenen zonder de zwarte lijst erbij te betrekken, weten wij niet.