Berekening lening op afbetaling

Je kunt natuurlijk een lening op afbetaling nemen, maar vaak willen mensen wel weten hoeveel ze dan per maand moeten afbetalen. Want, het bekende zinnetje van de reclames op de televisie en radio luidt: geld lenen kost geld. En aangezien een lening op afbetaling ook een vorm van geld lenen is, kost een lening op afbetaling ook geld. Maar hoeveel geld?

Lening op afbetaling berekenen

Je kunt de maandelijkse aflossingen van een lening op afbetaling berekenen door de afbetalingen in twee delen te verdelen. Een deel intrest (rente) en een deel aflossing. Het deel intrest kan gezien worden als de kosten voor de lening. De aflossing is het afbetalen van de lening. Het deel aflossing is gemakkelijk te berekenen. Je dient het totale leenbedrag te delen door het aantal maanden dat je hebt om de lening af te lossen. Dus als je €10.000 leent met een looptijd van 5 jaar, dan doe je €10.000 gedeeld door 60 (12 maanden is 1 jaar). Je komt dan uit op €166,67. Maar dit is niet alles, nu moet de intrest nog berekend worden.

Rente + aflossing bij het berekenen van een lening op afbetaling

Stel je voor dat de intrest 8% is. Dan moet je dus elk jaar 8% extra betalen over het resterende bedrag. Dit extra bedrag wordt dan uitgesmeerd over 12 maanden. Dus stel je voor dat je na jaar 1 nog maar €8000 over hebt, dan moet je hier dus €640 van betalen. Dat is €53,33 per maand, dus dan betaal je het eerste jaar per maand: €53,33 + 166,67, wat bestaat uit rente + aflossing. Dat is dus bij elkaar €220 per maand. Dit voorbeeld is een heel eenvoudig voorbeeld, in het echt is het nog iets ingewikkelder. Het komt echter op hetzelfde principe neer: rente en aflossing.